[...] ogólnoustrojowe zapasy cukru). Glikogen mięśniowy stanowi lokalne źródło energii, z kolei wątrobowy podtrzymuje stężenie cukru we krwi. Jeśli podajemy nadmierną ilość miodu (czy dowolnych innych węglowodanów) osobie, która ma problem z kontrolowaniem masy ciała, to możemy jej zaszkodzić. Niemniej miód to nie tylko węglowodany, ale wiele [...]
Na widok tytułu tego artykułu wielu Czytelników mogło się poczuć zażenowanych. Czy autor tego tekstu ma równo pod sufitem?! Jakie wartości zdrowotne może mieć sztuczny miód…? Doleję oliwy do ognia… autor ma na myśli prawdziwy sztuczny miód. Czy mogą być jakieś różne sztuczne miody? Sztuczny to sztuczny, a prawdziwy to prawdziwy! Czy w ogóle ktoś [...]
[...] obiecujące przemianę sylwetki w 3 tygodnie lub „pozbycie się 10 kg w miesiąc”. Odradzam przygodę z sektami głoszącymi, iż „dieta wysokotłuszczowa” leczy wszystkie choroby świata lub „iż jest najzdrowsza dla człowieka”. W licznych badaniach wykazano, iż nadmierna podaż węglowodanów wcale nie sprzyja zdrowiu, [...]
[...] diety wegetariańskiej mówi się już od bardzo dawna po dziś dzień. Jest bardzo cenionym systemem żywieniowym, który wyklucza mięso, a w niektórych przypadkach również jaja, czy nabiał. Mimo wszystko ten fakt nie odstrasza dużej ilości społeczeństwa na całym świecie. Wielu wybiera ten styl życia z powodów religijnych, czy też zdrowotnych. [...]
Jeśli spytamy większości dietetyków, jaki makroskładnik dominuje w dietach, które najczęściej układają, oczywiście poza wskazaniem na konieczność indywidualizacji każdej diety, odpowiedzą zapewne - węglowodany. Podobnie ma się rzecz z większością diet „zwykłych zjadaczy chleba”. Już nawet samo to pojęcie sugeruje, że w ich diecie dominuje chleb, [...]
[...] napojów gazowanych i słodzonych pokazuje, iż ludzie świadomie wybierają szkodliwe dla zdrowia produkty. Co wniosą prozdrowotne kampanie, skoro większość sięga po alkohol czy napoje cola? Co pomoże promowanie zdrowej żywności, jeśli większość ludzi świadomie wybiera złe produkty, wywołujące otyłość, cukrzycę, nowotwory? Hipokalcemię definiuje [...]
[...] na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na opiniach, poradach czy twierdzeniach. Konsumpcja więcej niż 3 jajek tygodniowo wywierała silniejsze działanie ochronne niż jedzenie np. 2-3 tygodniowo. Jest to zaskakujące, ponieważ [...]
W pierwszej części tekstu „Mikrocykl dopingowy, maksymalna masa?” scharakteryzowałem środki (sterydy anaboliczno-androgenne, hormony tarczycy, hormony peptydowe) stosowane w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka [...]
[...] na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości pomarańczy. Zaowocowało to u niego stanem przedcukrzycowym, nienormalnym stężeniem glukozy we krwi. O tym musisz wiedzieć Owoce i warzywa z reguły sprzyjają redukcji masy ciała, a [...]
[...] tylko dietetyki, ale też funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jest to tym bardziej smutne, iż powinny być to informacje wyniesione ze szkoły. Nie wymagam znajomości biochemii czy zaawansowanej farmakologii. „Wszyscy moi bliscy zmarli, więc leczenie jest nieskuteczne” Aga in America: “Cała moja rodzina po stronie mojej mamy chorowała na raka i [...]
[...] popsuły się zbyt szybko, więc w większości przypadków wkładamy je do lodówki. Uwaga! Nie w każdym przypadku jest to dobry pomysł. Istnieje bardzo długa lista produktów spożywczych, które nigdy nie powinny znaleźć się w lodówce. Jej zawartość niejednokrotnie cię zdziwi. Banany Te owoce zachowują o wiele więcej właściwości odżywczych, kiedy są [...]
[...] jest odtruwanie organizmu rytuałem Kambo. W Polsce w związku z tą „procedurą” odnotowano w 2016 r. śmierć 30-letniej kobiety. „Kobieta, która uczestniczyła w zabiegu oczyszczania organizmu za pomocą wydzieliny żaby z Puszczy Amazońskiej, zmarła prawie dwa lata temu w Grodzisku Mazowieckim”. W listopadzie 2016 roku [...]
[...] różnego rodzaju białka uważa się za kluczowy element budowania masy mięśniowej. Często młodzi adepci żelaznego sportu zapominają o tym, iż sama podaż protein nic nie znaczy i nie przyspieszy przyrostów masy mięśniowej. Jeśli zapomnisz o tłuszczu i węglowodanach, zapewne efekty osiągane przez Ciebie na treningu będą niewielkie lub żadne. I tu [...]
[...] kg. Uwaga: korzystne są owoce, a szkodliwe soki owocowe, nawet te 100% naturalne i wyciskane. Często 100% soki są marną namiastką owoców. Podsumowanie Z diety należy wykluczyć węglowodany o szybkiej kinetyce (np. glukoza, fruktoza, sacharoza): ciastka, słodycze, ciasta, drobne słodzone przekąski (np. batoniki), napoje z dodatkiem cukru itd. [...]
[...] też, iż jest trucizną. Jest to najzwyczajniej w świecie kwestia dawki. Osoby nadużywające sacharozy doczekają się wielu przykrych skutków ubocznych. Zgadza się, jednak czy można jednoznacznie wskazywać jeden związek, jako przyczynę kryzysu zdrowotnego w USA i innych krajach?! Jest to bezsensowne rozumowanie i budowanie teorii na zasadzie: [...]
[...] nich znacznie utrudniony jest wzrost mięśni (cholesterol jest prekursorem wielu związków sterydowych). Jednakże materiał zapasowy gromadzony w postaci tłuszczu podskórnego czy wisceralnego nie jest korzystny. W jednym z badań Ellen S. Engelson i wsp. z 2006 r. u kobiet stosowano przez 12 tygodni: dietę 1200 kcal (50% węglowodanów, 20% protein, [...]
[...] się, iż nie ulegają hydrolizie do prostszych związków). Dla odróżnienia cukier stołowy (dwucukier) składa się z cząsteczki glukozy i fruktozy, a taka budowa może być przyczyną licznych, negatywnych skutków dla człowieka. Podobnie wygląda kwestia ze słynną laktozą, cukrem mlecznym (cząsteczkę laktozy buduje połączenie glukozy i galaktozy). [...]
[...] tempie. Otyłość bardzo rzadko pojawia się nagle, zwykle jest wypracowana latami zaniedbań. Dlaczego tyję?! Co ma wpływ na zwiększone przybieranie na wadze? Czy cukier tuczy? Czy można chudnąć odżywiając się w McDonald’s? Inne źródła otyłości Kiedy zaczyna się „spalać tłuszcz”? Jaki trening na odchudzanie? Jak pozbyć się 5 kg tłuszczu? [...]
[...] stosowaniu jej powyżej 12 tygodni, u zwierząt. Jednak podchodziłbym do podobnych informacji z dużym dystansem – często naukowcy podają zwierzętom absurdalne dawki kreatyny czy też sterydów anaboliczno-androgennych – co pozwala „udowodnić” na przykład to, że kreatyna jest śmiertelnie niebezpieczna dla zdrowia (tak, gdyby zjadać 500 g proszku [...]
[...] ciężkie”, „toksyczne produkty w sklepach”, „glifosat (składnik Roundup)”. Nie należy demonizować cukru, a tym bardziej syropu glukozowo-fruktozowego, bo w praktyce niczym się nie różnią. Jednak we współczesnym świecie spożywamy i tak zdecydowanie za dużo węglowodanów o szybkiej kinetyce, dlatego cukier, miód i inne, podobne do nich [...]